Speciális formák

Az „ívelt” és „szögletes” nyílászárók két különböző típusú formára utalnak, amelyeket ablakok vagy ajtók esetében használnak. Ezek a formák az építészetben és a belső tervezésben megjelenő változatos kialakításokat jelentik.

  1. Ívelt nyílászárók: Az ívelt nyílászárók olyan ablakok vagy ajtók, amelyek kerete vagy üvegfelülete íves, így a névük is innen származik. Ezek a nyílászárók általában ívelt falakhoz vagy részletekhez illeszkednek, és esztétikai értéket adhatnak az épületnek. Ívelt nyílászárók lehetnek félkörívesek, oválisak, ív alakúak vagy más szabadon választott ívekkel rendelkezőek. Ezek a nyílászárók a tervezési kreativitást és az egyedi stílust hozzáadhatják az épület vagy szoba megjelenéséhez.
  2. Szögletes nyílászárók: A szögletes nyílászárók a hagyományosabb formákat jelentik, amelyeknek a kerete és üvegfelülete egyenes vonalakkal és szögletes szélekkel rendelkezik. Ezek a nyílászárók általában egyszerűbb megjelenést kölcsönöznek az épületnek, és sokféle típusban elérhetők, például négyzetalakú ablakok, téglalap alakú ajtók stb.

Mindkét típusú nyílászáró – ívelt vagy szögletes – széles körben használható az építészetben, és az épület stílusától és a tervezési preferenciáktól függően választható. Az ívelt nyílászárók általában különlegesebb megjelenést és egyedi karaktert kölcsönöznek, míg a szögletes nyílászárók hagyományosabb és egyszerűbb megjelenést eredményeznek.